čtvrtek 28. srpna 2014

Letní žně


Léto se pomalu blíží ke konci. A já byl rád, že jsem tu a tam zakoupil nějaký ten - slovy Gamechasers - "another box of youseless shit". S dovolením ale prohodím věty a nakonec dám: "Oh, great!". Zadařilo se totiž tolik mimořádných kousků, že jsem sotva zvládal hrát. A vzhledem k tomu, že je to již nějaká doba, co jsem sem umístil poslední poklady, tak tady jsou jako obvykle nafocené a chronologicky dle data výroby seřazené přírůstky.
Začal bych asi s Donkey Kongem 2, Game & Watch konzolkou, kterou jsem již delší dobu sháněl.
Asi před rokem se mi totiž zadařilo koupit naprosto luxusní kousek v krabičce i s manuály. Samotné hře však chyběla střeva. A tak jsem velmi dlouho vyčkával, než se někde objeví za slušný peníz funkční, ale klidně obitá stejná konzolka. Ten den přišel v půlce srpna a minulý týden jsem si ze dvou, udělal jednu naprosto luxusní verzi Donkey Konga 2. Musím říct, že zprvu jsem se bál, že něco svýma gramlavýma rukama poseru. Ale ono to snad ani nešlo, každá součástka do sebe naprosto intuitivně pasovala, každá i fungovala. 30 let starý flash kabel, který se pravidelně ohýbal, fungoval naprosto bezproblémově. Druhý mi dokonce zůstal na náhradní díly. Pro mě docela neuvěřitelné ve srovnání s modernější elektronikou. A jen tak mimochodem, tohle je návod, který jsem použil. Docela sranda sledovat týpka, jak si naprosto vážně umyje podpis Shigeru Miyamota z Donkey Konga.
Ačkoliv nejraději rozšiřuji svoji sbírku o NES hry, tak u nás o ně člověk jen sotva kdy zakopne. Proto se můžu pochlubit jen polokompletní konzolí (chyběla hra a jeden z polystýrenů, stejně tak manuály). Za 600 to ale člověk nemohl nechat ležet ladem. Plus se mi do rukou dostal Super Mario Bros 2 v krabičce, kterého jsem směnil za nějaké svoje duplikáty.
O generaci výše už došlo přece jen k větším úspěchům. Sehnal jsem konzoli (která nejspíše skončí někde na bazaru) se skvělými a k tomu kompletními hrami. Z nich třeba vypíchnout zejména Batman Returns, skvělá beat 'e' up hra. V druhém kole jsem pak zakoupil ze dvě komplet závodní hry. Obligátní Super Mario Kart a Rock n Roll Racing, jenž je nejen parádní hrou, ale i jedních z prvních počinů Blizzardu.
A k dobru ke konzoli byly i tři cartridge s nezanedbatelnými tituly.
Ikdyž SNESka bývá považována za jednu z nejlepších konzolí vůbec, měla ve své době konkurenci. Tím bylo NEO GEO, ať už se jednalo domácí verze AES nebo arkádové MVS. A tam zavál vítr i mě. Už dlouho se mi na JAMMA kabinet prášilo, protože Puzzle Bobble časem omrzí. Zalovil jsem tedy v hlubokých vodách internetu a objevil inzerát s hrami Super Sidekicks 2 a King of Fighters 96. Obě hry si ke mě našly cestu až z daleké Ostravy, z nějaké místní špeluňky. Nechápu jak mohl plast tak nasáknout kouřem a přepáleným olejem. Prachu v nich také bylo tolik, že vyžadovaly kompletní očistu střev, aby vůbec naskočily. To se ale zadařilo. 
O měsíc později jsem už NEO GEO hry nehledal, šel jsem na jisto na arcadeburzu. Cena sice byla vyšší, ale stálo to za to. Zanedlouho ke mně dorazil tentokrát již nezatuchlý a nesmradlavý Metal Slug a Top Hunter.

King of Fighters za běhu

Super Sidekicks 2, dost průměrný fotbálek

Metal Slug během prvního týdne 5x dohrán

K Top Hunterovi si zatím hledám cestu

A tím končí výběr na 2D konzole. Posouváme se k N64. Pravda, část věcí jsem již stihl prodat před sepsáním článku, ale to nejlepší jsem si nechal. Zejména Mario Tennis způsobil pár mozolů na palcích. Toho jsem měnil za Goldeneye. NHL 99 jsem kupoval samostatně, prostě jen krabka do police. Zbytek her dorazil spolu s Jungle Green konzolí, plonkovním ovladačem a ještě tuším s Mariem a Pokémon Stadium, které jsem obratem dával pryč.
Beetle Advanture - hidden gem mezi závodními hrami na N64

Přesně tuto mám již i kompletní, tudíž šla taky z domu.
Přeskočíme Gamecube, sehnat na něj u nás rozumné hry je taky jak za trest. A ikdyž na Wiičko hry nesbírám, je pár kousků, které bych chtěl ve sbírce mít. Navíc vzhledem k cenám je lepší je koupit teď než později. Mezi nimi jsou Xenoblade Chronicles, Pandora's Tower a můj již druhý kousek Metroid Prime Trilogy. Všechny za relativně pěkné ceny, s netknutými disky a kompletní.
Záměrně jsem vynechal přírustky na handheldy. Jen Game Boy ve svých variacích se prolíná vlastně 4 generacemi konzolí. A obvykle člověk narazí spolu s GBA i na GB a GBC hry, tak to vezmu jedním šmahem. Street Fighter II a Super Mario Bros Deluxe ke mně dorazili společně. Mario se okamžitě stal záchodovou hrou. Perfektní, když jde člověk na pár minut posedět na WC. Už mi chybí jen poslední level. Zbytek jsem koupil ve větším bundlu spolu s GBA a DSlite konzolemi. 6 komplet GBA her, není třeba říkat, že Super Mario Advance a The Adventure of Link byly těmi důvody zakoupení celé aukce.

Super Mario Advance 3 zase doplnil poslední kousek ve skládačce zvané Super Mario Advance. Nyní mám již všechny 4 díly. Jen škoda, že mezi loose cartridge se objevilo 8 neoriginálů.
Bez mučení se přiznám, že i do DS her moc neinvestuji, až v poslední době občas nějaký super výhodný nákup provedu. S ohledem na to se stalo, že jsem neměl ani Mario Kart, ani Super Mario 64 nebo New Super Mario Bros. No a teď je konečně mám.
A konečně v kompletu samozřejmě byly i zmíněné konzole. Dorazilo mi světle bílé DSlite. Bohužel kryt na baterie v černé barvě. Pro jistotu jsem to ale nefotil, protože je ještě stále oblepené Twilight nálepkami a tak se trochu bojím, že jak na to šáhnu, tak to ze mě vysaje život. Jako alternativu mi prodejce dal možnost přelepit handheld Simpsnovic vinylem. Ačkoliv jsem jejich pravidelným divákem, tak se mi představa žluté či růžové Lisy na všech stranách konzole nezamlouvala. K tomu GBA, to je na záchodě, tak to jsem zapomněl nafotit.

Aby člověk nezakrněl jen u her, je třeba i trochu literatury. Vzal jsem do sbírky tedy 4 knížky a několik Excaliburů - plním jimi doma šuplíky. Časopisy si pak prohlížím při nostalgických večerech. Mimochodem, kdyby někdo chtěl, tak prodám ty DOOMovské knížky. Nejsem s DOOMem zrovna zžitý a neocením je určitě tak, jako jiní. Dal jsem za ně 300,-, tak se klidně ozvěte, pokud by byl zájem - dám kus za 100,-.